ADAPTIVE LEADERSHIP COACHING
PROGRAMIN VİZYON VE AMAÇLARI
Vizyon ve Amaçlar
”Lider olmadan önce, kendinizi geliştirmekte başarı göstermelisiniz. Lider olduğunuzda ise, başkalarını geliştirmekte başarılı olmanız gerekir.”
Jack Welch
İletişim teknolojilerinin hızlı gelişmesiyle iletişim araçları çeşitlendi ve günümüzde tüm kültürler birbirine açıldı. Her gün hepimiz sayısız informasyonla karşı karşıyayız. Bu durumda bilginin üretilmesi kadar işlenmesi de çok büyük önem arz etmektedir, zira sistemlerde kaos yaratmaktadır.
Günümüzde yalnız rasyonel akılla işler maalesef yürütülemiyor artık yöneticilerin beyninin her iki yarımküresini de kullanmaya, sezgilerden daha fazla yararlanmaya ihtiyacı var.
Öte yandan bir süre sonra iş dünyasında yerini alacak bir Z Kuşağı var ve bu kuşağın günümüzdeki yönetimsel paradigmaları alt üst edeceği kesin. Bu kuşak dikey hiyerarşiden hoşlanmamaktadır ve koçluk yaklaşımına açıktır. Bu da yöneticilerin koçluk becerileri kazanarak yöneticilikten yönderliğe geçmesini zorunlu kılmaktadır.
Kaos , ekonomiden siyasete, hukuktan psikolojiye tüm bilimlerin ve olayların içindedir. Sistemleri yaşatmanın tek yolu, sistemleri oluşturan öğeler arasında iletişimi açık hale getirerek organik bir bağ oluşturmaktır. Bugün iş dünyasında yönetimin en önemli sorunu budur. Yönetim gurusu Stephen Covey 8. Alışkanlık adlı eserinde 21.Yüzyılın en önemli sorununun liderlik olacağına dikkat çekmektedir. Çünkü kaos, yaşayan sistemlerden biri olan insanı ve insanın yer aldığı tüm sistemleri doğrudan etkilemektedir.
Farkındayız ki sistemde oluşabilecek en küçük bir değişim, sistemin tamamını etkilemektedir. Buradan hareket ederek oluşturduğumuz programda, alt ve üst sistemler arasındaki uyumlu etkileşimi sağlamak üzere liderlerin koçluk becerilerini öğrenmesi ve bu sayede işbirlikçi ilişki ortamı sağlayarak kendilerini ve kurumlarını daha iyi yönetmeleri hedeflenmiştir.
Günümüzde artık ortak aklın kullanılmasına ve bu ortamı sağlayacak liderlik tarzına gereksinim duyulmaktadır. Adaptive Leadership Coaching Programı, yaşayan sistemler yaklaşımıyla işletmeleri bir organizma olarak ele alıp uyumlu bir etkileşim zemini yaratmayı hedeflemektedir. Bütünsel bir perspektiften bakılarak mikrodan makroya ya da makrodan mikroya tüm sistemlerin birbirini etkilediğini bilerek global bir bakış açısı geliştirmeye çalıştık.
Adaptive Leadership Coaching Programı, ilişki ve iletişime odaklanıp uyumlu bir etkileşim ortamı oluşturmayı, dayanıklılık, esneklik ve adaptasyon yeteneklerini geliştirerek kaosu ve değişimi daha kolay yönetmenizi hedeflemektedir.
ÖĞRENME HEDEFLERİ
Öğrenme Hedefleri
BİLİŞSEL
- Koçlukla ilgili kavramları öğrenme
- Yönetici ile lider arasındaki ayrımları öğrenme
- Sistemler kuramını günlük hayatla ilişkilendirme
- Karmaşıklığı tanımlama
- Koçluk görüşmelerini yapılandırma
- Görev ve sorumluluk ayrımını farketme
- Kişisel vizyon ve misyon belirleme
- Bütünsel perspektif geliştirme
- Koçluk süreci ve yönetimini öğrenme
- Kişisel liderlik tarzlarını öğrenme
- “İntegral İşletim Sistemi”ni farketme
- Kendilik algısını farketme
- Zihinsel örüntüleri (paternleri) farketme
- Zihinsel temizlik yapabilme ve öğrenen zihne geçme
- Gelişime açık yanları farketme
- Egoyu yönetme
- Gözlem yapabilme
DUYUŞSAL
- Duyguların farkına varma
- Paternlerin farkına varma
- Özyönetim becerisi geliştirme
- Değişime açık olma
- Farklılıklara saygılı olma
- Empatik olma
- Sabırlı olma
- Kendine ve başkalarına güvenme
- Farklı bakış açıları geliştirme ve farketme
- Kendini ve başkalarını motive etme
- Duygu yönetimi
- Pozitife odaklanma
- Yaratıcılığı ortaya çıkarma
- Sezgilerin farkına varma
- Farklılıkları kabul etme
- İnsan sisteminin dinamiklerini farketme
- Söylenmeyeni duyma
- Sorumluluk alma ve hesap verebilme
DAVRANIŞSAL
- Paternleri değiştirebilme
- Integral matriksi kullanabilme
- Sistem tansiyonunu dengeleme
- Geliştirici geribildirim alma ve verme
- Aktif dinleme
- Farklılıkları dikkate alarak iletişim kurma
- Koçluk süreci planlayıp yönetebilme
- Durumsal liderlik ve koçluk becerisi geliştirme
- Davranışsal esneklik kazanma
- Toplantıları efektif yönetme
- Özdisiplin geliştirme
- Uyum becerisi
- Çatışmaları yönetebilme
- Delegasyon yapabilme
- Karar verirken bütünsel bakma
- Tutarlı olma
- Yargısız ve meraklı olma
- Takipçi olma
- Çözüme odaklanma
- Kişisel öğrenme ajandası oluşturma
- İş ve özel yaşam dengesi oluşturabilme
- Kişilikle davranışı ayırt edebilme
- Açık iletişim kurabilme
- Kendisine koçluk yapabilme
- Farklılıkları yönetebilme
KATILIMCI PROFİLİ
Katılımcı Profili
- Kurum Sahipleri
- CEO ve Üst Yönetim
- Üst Düzey Yöneticiler
- Orta Düzey Yöneticiler
- Takım Liderleri
- Kamu Yöneticileri
- STK Yöneticileri
- Siyasi Parti Yöneticileri
SÜRE
Süre
68 Saat Uygulamalı Eğitim
Eğitim online olarak verilecek, mentorluk ile desteklenecektir.
EĞİTİM KAPSAMI
Eğitim Kapsamı
Modül 501 : Genel Sistemler Kuramı ve Karmaşık Adaptif Sistemler (Complex Adaptive Systems)
Hedef : Bu modülde katılımcılar Genel Sistemler Kuramı’ndan yola çıkarak yaşayan sistemlerin özelliğini anlamaya ve yönetim sistemlerine bütünsel bir perspektiften bakmaya çalışacaklardır. Ayrıca, organizasyonlardaki bakış açılarının nasıl hizalanacağı konusunda da perspektif kazanacaklardır.
Modül 502: Sistem Olarak Koçluk ve Koçluk Becerileri
Hedef : Bu modülde, katılımcılar, koçluğu sistem olarak öğrenecek ve liderlik iletişiminde koçluk becerilerini kullanma konusunda beceri kazanacaklardır.
Modül 503: İnsan Sistemleri Dinamikleri
Hedef: Katılımcılar insanı bir sistem olarak kavrayacaklar, insan kimliğinin buzdağında derine doğru sondaj yapacaklar, içsel benlik işletim sisteminin nasıl oluştuğunu, karar ve eyleme geçmede etkili olan kişisel ve organizasyonel örüntüleri (paternleri ) farkedip bunları daha kullanışlı olanlarla değiştirmeyi öğreneceklerdir.
Ayrıca, spiral dinamikleri ve bireyin gelişimindeki etkisini, liderlerin hangi noktalarda bu dinamiklerden yararlanabilecekleri konularında perspektif kazanacaklar, Enneagram, Liderlik tarzları, Çoklu Zeka gibi araçlarla insanların eşsiz olduklarını fark edecekler ve ilişkileri yönetmede yetkinlik kazanacaklardır.
Modül 504: Belirsizliğin Kıyısında Çalışmak
Hedef: Bu modülde katılımcılar, karmaşıklığı yaratan paternleri farkedecekler, kaosta plan yapmayı, hiçbir şeyi öngöremese bile karar alıp eyleme nasıl geçeceklerini öğrenecekler, ekiplerini daha adaptif ve üretken hale nasıl getirecekleri ile ilgili yetkinlik kazanacaklardır.
Modül 505: Liderlik Gelişimi
Hedef: Katılımcılar, daha dayanıklı ve esnek olmak, liderliği durumsal olarak ekibe dağıtmak, otantik olmak, farklılıkları zenginliğe dönüştürmek, parça, bütün ve daha büyük bütün için kişisel ve organizasyonel potansiyeli harekete geçirmek konularında modeller ve teknikler öğreneceklerdir.
3 Gün Uygulama