Neden HSD
Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler dünyayı hızla küçültürken, iş ve özel hayatımızı daha da karmaşık hale getirdi. Sistemler birbirlerinin hareketlerinden etkilendikleri için, her şey karmaşık ve hiçbir şey öngörülemiyor. 5 günden daha fazla hava tahmini yapılamıyor. Uzun vadeli planlar yapılamıyor. Adeta sisli havada araba kullanır gibi yaşıyoruz.
Batıda VUCA ( Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) adı verilen günümüz dünyasında her şey değişken, kesinlikten uzak, karmaşık ve belirsiz. 20. yüzyılın klasik Newtoncu (indirgemeci) bilimsel yaklaşımıyla VUCA dünyasında varolmak mümkün değil. Şimdi gözler, karmaşıklıkta düzeni sağlayabilen evrensel bilgeliğe, Kaos bilimine çevrilmiş durumda.
Doğanın sistemi KAOS. Hiçbir şey doğrusal ve düzenli değil. Ancak, bu düzensizliğin içinde bir düzen var. Kendi kendini tekrar eden davranışlar var. Fraktallar incelendiğinde, doğanın bu düzensiz ama tekrarlayan yapısı anlaşılabilir. “Başlangıç koşullarına hassas bağlılık ” olarak adlandırılan Kaos Bilimi, Kelebek Etkisi metaforuyla ifade edilir: Çin’de bir kelebek kanat çırptığında Atlantik’te fırtına çıkar. Herşey birbirine bağlı ve kaotik. Bütün bu kaosun içinden düzenlilik nasıl ortaya çıkıyor? Bu anlamda kaos artık bir durumun ya da sürecin değil varoluşun bilimidir.
Yaşayan sistemler, kendi içlerinde tutarlı ve dış koşullara adapte olabiliyorsa varlıklarını sürdürebiliyorlar. İnsan, karmaşık ve dinamik bir sisteme sahiptir ve gerek kendi içinde, gerekse dış çevresinde adaptasyon sorunları yaşamaktadır.Hayvanlar üç beş basit kuralla örgütlenebiliyor, dış koşullara uyum sağlayıp varlıklarını sürdürebiliyorlar. Ama biz insanlar bunu yapamıyoruz. Nedenlerini sorguladığımızda, Newtoncu fiziğin bize öğrettiği rasyonel yaklaşımımızın(indirgemeci, düz mantık) etkili olduğu anlaşılır. Şimdi bu zihniyeti değiştirme zamanı.VUCA dünyası, doğrusal olmadığı için manevra kabiliyetine, çevikliğe, esnekliğe ve uyuma ihtiyacımız var. Varoluşun tek koşulu kaosun içindeki düzeni görebilmek.
21. Yüzyılda varolmak için:
- Ezberlerimizi bozacağız, sorgulayacağız, mevcut kalıplarımızdan kurtulacağız ve esnek olacağız.
- Öğrenmeye açık hale geleceğiz, birbirimizden öğreneceğiz, çünkü hiçbir şey yazıldığı gibi olmuyor ve o bilgi de bir süre sonra değişiyor.
- Vizyon oluşturacağız. Bununla beraber kısa vadeli planlar yapacağız.
- Adımlarımızı daha kısa aralıklarla test edeceğiz ve hatalıysa önlem alacağız.
- Bütünsel bakacağız ve açık iletişim kuracağız, çünkü birimizin basit bir hatası, tüm sistemi etkiliyor.
- Daha az konuşan, daha çok dinleyen olacağız.
- Tabiatı daha çok gözleyeceğiz, evrenin bilgeliğini öğreneceğiz.
- Geleceği bugünkü adımlarla oluşturacağımızdan, bilinçli eylem adımları seçeceğiz.
HSD (Human Systems Dynamics) kaos biliminden beslenir.Karmaşık Adaptif Sistemlerle ve patern mantığı ile çalışır. Karmaşıklığın içindeki işe yaramayan paternleri görür ve daha kullanışlı paternler ile değiştirir. Birey, takım ya da örgüt olarak esneklik ve adaptasyon sağlar. Bunu son derece basit ama kullanışlı model ve tekniklerle yapar.
HSD Model ve Teknikleri
Akreditasyonlar



BLOG YAZILARI
Otantik Mutluluk / Hatice Yıldıran16 Ocak 2021 - 13:15
Vuca Dünyası ve Liderlik / Belma ÖCAL14 Ocak 2021 - 00:08
Liderlik Tanımı ve Gelişimi / Belma ÖCAL14 Ocak 2021 - 00:06
Koçluk Neden Hızla Yayılıyor?/Hatice Yıldıran31 Aralık 2020 - 17:56
Filmin Sonu Gelmedi / Burçak Şenler Sınmaz20 Nisan 2020 - 16:22
KAYNAKLAR
İletişim
ID COACHING INTERNATIONAL
Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Levent Plaza 193 No:193 Kat 2 Regus 235 A49 Şişli/İstanbul
Telefon: + 90 212 212 90 99
Mobil: + 90 553 912 92 99